Genç Kızlar Güçleniyor Projesi (Genç Kızlar için Yaşam Becerileri Eğitim Programı), ortaöğrenim kız öğrenci yurtlarında yaşayan genç kızların psikolojik ve sosyal güçlenmesi amaçlı, bütünlüklü ve esnek bir eğitim programı olarak geliştirilmiştir. Programın hedef kitlesi ortaöğrenim kız yurtlarında kalmakta olan genç kızlardır. Bu program Vakfın bağış yatırımı olan yurtlarda çalışmakta olan ve Vakıf tarafından düzenlenen “Eğitici Eğitimi Semineri’ne” katılarak eğitici unvanı alan donanımlı öğretmenler tarafından yurtlarda uygulanmaktadır.

Uygulamalar

2010
Genç Kızlar için Yaşam Becerileri Eğitim Programıyla, 2010 yılında 9 ilde 12 yurtta gerçekleştirilen pilot uygulamalarda verilen eğitimler kapsamında 1.509 öğrenci Sağlık&Özbakım, 179 öğrenci Etkili İletişim ve Sorun Çözme eğitim modüllerinden faydalanmıştır.

2011-2012
Ortaöğrenim kız öğrenci yurtlarına yönelik Ocak 2011 – Aralık 2012 arasında Aralık Derneği ve AVON işbirliğinde iki ayrı proje uygulanmıştır. Bu projeler ile 26 yurtta genç kızlar için dinlenme odaları oluşturulmuş, yaşam alanları iyileştirilmiştir. Genç Kızlar Güçleniyor Yaşam Becerileri Eğitim Programı geliştirilmiş ve toplam 2.500 genç kıza ulaşılmıştır. 4 ilde öğretmenlere ve STK temsilcilerine yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği seminerleriyle 180 kişiye ulaşılmıştır.

2013
Yaşam ortamlarını geliştirmek için yurtlara fiziksel iyileştirmeler yapılmıştır. Proje kapsamında yurtlarda ev tarzı döşenmiş ortak alanlar-dinlenme odaları oluşturulmuştur.

2014
2014 yılında Özyeğin Üniversitesi Psikoloji Bölümü ile iş birliğinde Dilnihat Özyeğin Lisesi’nde kız öğrencilere yönelik “Genç Kızlar Güçleniyor” programı pilot olarak uygulanmıştır.

2015-2016
2015-2016 yılında projenin daha fazla yurtta uygulanmasına karar verilmiş ve 10 yurtta 16 öğretmen tarafından uygulamalar başlamıştır. Aşağıdaki 8 oturumda gerçekleştirilen uygulamalar ile 10 yurtta 588 öğrenci eğitimlerden faydalanmıştır:

  • Kendimi Anlatıyorum – İletişim Nedir?
  • Kendimi Anlatıyorum – Etkili İletişim Yöntemleri
  • Kendime İyi Bakıyorum – Özbakım ve Ortak Yaşam
  • Kendime İyi Bakıyorum – Üreme Sağlığı
  • Kendimi Tanıyorum – Özgüven
  • Kendimi Keşfediyorum – Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
  • Kendimi Keşfediyorum – Taciz ve İstismarın Önlenmesi
  • Geleceğimi Planlıyorum – Kariyer Planlama

2017-2018

2017-2018 eğitim-öğretim yılında yeni eğitmenlere eğitici eğitimi verilerek projenin daha fazla yurtta uygulanmasına karar verilmiştir.

AÇEV’in uzman eğitmenleri Meltem Cantürk, Nursel Şafak, Ayşe Özdemir ve Özyeğin Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Asiye Kumru’nun eğitmenliğinde yürütülen ergenlik dönemi, etkili iletişim becerileri, özbakım ve ortak yaşam, toplumsal cinsiyet eşitliği, üreme sağlığı ve kariyer planlama gibi başlıkların işlendiği programda öğretmenler yurtlarda uygulamalara başlamadan önce eğitim kapsamında uygulamalarını gerçekleştirme fırsatı yakalamışlardır.

Ayrıca yurt ve yurtların bağlı olduğu okul idarecilerinin katıldığı bir toplantı organize edilmiştir. 14 yurttan 21 idarecinin katıldığı toplantıda dört gruba ayrılan idareciler ile yurtlardaki başarıları, planları ve sorunları üzerine tartışılmıştır.

21-25 Ağustos 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen eğitimle birlikte 15 yurtta 27 belletmen öğretmen tarafından uygulamalar gerçekleştirilmiştir.

  1. Ağrı Melek Pakize Erden Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  2. Amasya Ayşen Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  3. Ardahan Ayşen Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  4. Batman Düriye Neş’e Pekin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  5. Giresun-Espiye Ayşen Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  6. Konya-Ereğli Ayşen Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  7. Mardin-Midyat Ayşen Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  8. Muş (2005) Ayşen Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  9. Muş (2007) Ayşen Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  10. Ordu  Ayşen Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  11. Samsun Ayşen Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  12. Siirt Dirayet Süren Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  13. Şanlıurfa Dilnihat Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  14. Şanlıurfa-Viranşehir Ayşen Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu
  15. Van-Erciş Ayşen Özyeğin Ortaöğrenim Kız Öğrenci Yurdu

Ekim 2017 – Mayıs 2018 arasında 5 modülün (kendimi tanıyorum, kendime iyi bakıyorum, kendimi anlatıyorum, kimliğimi keşfediyorum, geleceğimi planlıyorum) uygulanmasıyla 15 yurtta toplam 684 kız öğrenciye ulaşılmıştır.

Ayrıca 2017 yılında ÖzÜ Psikoloji Bölümü iş birliği ile İstanbul’daki 4 lisemizde -Tepecik Hüsnü M. Özyeğin Anadolu Lisesi, Alemdağ Tunç Çapa Lisesi, Kasımpaşa Dilnihat Özyeğin Anadolu Lisesi, Sultanbeyli Hüsnü M. Özyeğin Anadolu Lisesi- öğrencilere ve öğretmenlere yönelik “ergenlik gelişimi”, “ergen ve ihtiyaçlarını anlamak”, “ergenlik dönemi ve ergenlerle etkin iletişim”, “etkili iletişim becerileri kazandırma” başlıklı seminerler verilmiştir.